Länsstyrelsen i Västra Götaland stödjer näringslivet

Hos Länsstyrelsen i Västra Götaland kan de som driver företag i länet vända sig för att stöd i sitt företagande. Länsstyrelsen ger gärna information om vilka företagsstöd och olika tillstånd som man kan söka. Målet hos Länsstyrelsen för att stödja regionens företag och föreningar är att gynna länet genom att skapa en hållbar ekonomisk utveckling, gynna tillväxten, men också att öka sysselsättningsgraden. Särskilt vill Länsstyrelsen lyfta företagsfrågor som rör jämställdhet, miljö och integrationsfrågor.

Landsbygdsutveckling

I Västra Götaland finns gott om landsbygd. Men oavsett om du bor i en gård på landet eller i en lägenheten inne i stan så påverkar man landsbygden genom sina val och handlingar. Exempelvis när vi väljer vilka matvaror vi ska köpa i affärerna. Länsstyrelsen är delaktig i flera handlingsplaner för att gynna landsbygdens företag, så som Landsbygdsprogrammet. Målet är att skapa en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling även på landsbygden, och Länsstyrelsen i Västra Götaland vill ge stöd och bidrag där det gör allra störst nytta.

Utvecklar näringslivet i hela Västra Götaland

Inte bara landsbygden gynnas i Länsstyrelsens uppdrag. Genom att samverka med kommunerna, näringslivet och andra organisationer arbetar de mot målen om en positiv utveckling, och en ökad sysselsättningsgrad. Genom bidrag och stöd medverkar de till att gynna ett gott företagsklimat, god infrastruktur, goda kommunikationer samt utbildning och forskning.

Länsstyrelsen kan stödja företag ekonomiskt

Varje år ger regeringen pengar till Länsstyrelsen, pengar som sedan ska användas till stödja olika företag i länet. Målet är att länets företag ska kunna få en lönsamhet och tillväxt, även på lång sikt. Pengarna kan exempelvis gå till marknadsföring, utbildning, innovationsutveckling och investeringar. Det finns också ett särskilt stöd som är öronmärkt till kommersiell service på landsbygden, samt ett särskilt stöd till det nya havs- och fiskeriprogrammet, som består i att utveckla och gynna ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart fiske och vattenbruk i länet.

Länsstyrelsen en tillgång för kommunerna

Vissa verksamheter måste vara godända, eller auktoriserade, av Länsstyrelsen. Länsstyrelsen undersöker då att verksamheter och anläggningar följer kommunens krav, och att den som driver verksamheten har de tillstånd och bygglov som behövs. Exempel på verksamheter där tillstånd behövs från Länsstyrelsen är:

  • För att driva ett bevakningsföretag. Bevakningsföretag bevakar alltifrån verksamheter och anläggningar till enskilda personer och offentliga tillställningar. Alla bevakningsföretag ska ha ett tillstånd från Länsstyrelsen.
  • För att driva en bilskrot. Bilskrotsföretag behöver vara godkända av Länsstyrelsen som kontrollerar miljökrav, bygglov m.m.