Coworking i Göteborg

Verksamhet göteborgEn av vår tids kännetecken är att vi kan på ett lättare och snabbare sätt kontakta människor oberoende var vi befinner oss. Teknisk framgång, digitalisering, omfattande informationsflöde – alla dessa begrepp beskriver ganska väl vår nutid. Det är ingen nyhet att Sveriges digitala ekonomi har konstant tillväxt och ekonomisk framgång. De förändringarna märks tydligast i landets större städer som exempelvis Göteborg. Just den fria och enkla tillgången till data av alla slag har skapat helt nya möjligheter inom både vårt sociala liv och vårt arbetsliv. Tack vare Internet och dess globala spridning är det mycket enklare att bli anlitad av en arbetsgivare som har sin verksamhet exempelvis över Atlanten.

Enklare att jobba som frilans

Uppkomsten av nya spännande yrken, som knyts till den snabba digitaliseringen – såsom webbdesigner, copywriter, bloggare och SEO content writer m.fl. – är ett faktum. Det har blivit enormt enklare att försörja sig som frilansare, eller entreprenör, än det varit förut. Arbetsmarknadens öppenhet har även lett till att fler vågar starta eget. Jobb och projekt är mer tillgängliga och lätta att hitta, allt detta tack vare de möjligheter som Internet gett. Funktionella sökmotorer, frilansplattformar och, inte minst, kommunikationskanaler såsom Skype, Messenger etc. gör det enkelt och snabbt för dig att hitta en direkt väg för samtal med arbetsgivarna.

Coworking ger alternativa, inovativa, företagsmodeller

Därmed har en helt ny grupp av arbetstagare bildats. Den består bland annat av frilansare, entreprenörer och start-ups. Du som arbetar inom dessa områden vet att de även för med sig nya behov – framförallt behov av arbetsyta för din verksamhet. Den vanliga kontorsuthyrningslösningen där hyresgästen får binda upp sig i minst 36 månader är opraktisk för aktörer vars företag består av få personer – eller bara en. Framförallt när det gäller dig som kanske bara behöver ett litet utrymme då och då, inte ett helt kontor konstant. Det finns många som erbjuder coworking i Sverige. Läs gärna mer om coworking från SEB.

kontorsplats göteborgKontorslandskapen och dess utbud har ändrats drastiskt de senaste åren då begreppet coworking, workspace, eller delad arbetsplats, har fått allt större betydelse som lösningar som ger möjlighet till uthyrning av bara en, eller få, arbetsplatser. Man betalar vanligtvis en fast avgift för timmen, dagen eller veckan. På det sättet elimineras onödiga och höga hyreskostnader, samtidigt som det öppnas nya möjligheter för dig att utföra dina arbetsuppgifter på ett professionellt och effektivt vis. De flesta workspaces satsar på en trevlig och drivande arbetsmiljö där det, förutom en bekväm arbetsplats, erbjuds tillgång till kök och andra förmåner som paushörnor inredda för att kunna ta en välbehövlig paus. Göteborgs café- och hotellbranscher har varit först med att följa trenden och deras utrymmen har anpassats till dessa nya behov.

Företagshotell är en ny trend

Flera hotell i Göteborg har skapat utrymmen som blivit till luftiga kontor. Där får du tillgång till en dedikerad arbetsplats, samt möjlighet att boka konferensrum vid behov. Gemensamma utrymmen som lobby, bar och restaurang ingår i paketet. Priserna varierar givetvis beroende på var du väljer att sitta för dagen, då veckoerbjudanden brukar bli billigast i längden. En del av administrationen såsom städning, postservice och betalning av diverse räkningar kan delegeras till hotellet.

Göteborg främjar tillväxten av specialiserade workspaces genom att underlätta startandet av kontor av denna nya delade typ. Här erbjuds, förutom en hyresplats, även en rad tillställningar som rådgivning och diverse hjälp åt frilansare, start-ups och entreprenörer. Tillställningarna kan vara tävlingar, mässor och annat intressant för en person som är företagare eller innovatör. Det tillkommer även bokföringskurser och start-up-program som ger en inblick i grundläggande praktiska verktyg inom olika verksamheter. Idén är att bilda communities som ytterligare främjar intresserade aktörer på arbetsmarknaden. Bland företagsgrupper och nystart är Ehive en föregångare.

Platser där innovation och ambition möts

Förutom möjligheten att hyra en arbetsplats finns det även tillgång till rådgivningscentrum där kostnadsfri affärs- och innovationsrådgivning erbjuds. Dylika evenemang är det nyaste inom coworking – öppna forum som välkomnar alla från små till medelstora företag. Idén är att genom ett fritt och otvunget samtal främja och ge råd till nyfikna start-ups. Göteborg samlar i sina innovationslabb och start-up-kontor en blandning av entreprenörer, frilansare och kreatörer. Här skapas dock mycket mer än bara möjligheten att hyra exakt så mycket yta som man behöver för att jobba; det är kreativa centrum där innovation och ambition möts. Att arbeta i en sådan miljö har en positiv effekt på ditt företag, tack vare den energi och motivation som skapas när flera människor jobbar tillsammans. Att kultivera engagemang och kreativitet för att omvandla något så enkelt som rörliga hyresplatser till ett helt företagsconcept är beundransvärt.

En trend som förväntas växa

Tittar man internationellt – framförallt på andra sidan Atlanten – är denna trend något som bara kommer att fortsätta. Den klassiska modellen där arbetsgivare anställer arbetstagare håller på att förändras till en modell där ett företag anlitar en frilansare. Detta innebär att fler och fler kommer att bli egenföretagande frilansare med egna organisationer och små arbetsplatser. Något som givetvis leder till allt större behov av kontorshotell, coworking-kontor och liknande kreativa lösningar. 
Göteborg har förstått konceptet och fortsätter skapa lösningarna.