Att köpa länkar för synlighet

Bygger du länkar för att ranka högre på Google och andra sökmotorer? Länkar utgör på många sätt internets ryggrad, och det är populärt att köpa länkar, men alla länkar är inte lika mycket värde. Rätt sorts länkar kan öka ditt anseende på nätet och förbättra din position i sökresultatet, medan fel slags länkar kan ha helt motsatt effekt. Det kan också ta lång tid att återhämta sig från ett felaktigt länkbygge.

Det råder inga tvivel om att länkar är en av de allra viktigaste rankingsignalerna. Det innebär att du bör försöka få så många högkvalitativa länkar som du bara kan, vilket du bland annat kan åstadkomma genom att köpa länkar. Det är dessutom så att Googles robotar upptäcker webbsidor och deras innehåll genom att följa länkar. Om din sida saknar länkar kommer du kanske aldrig kunna hittas i sökmotorer.

Går det att köpa länkar som är högkvalitativa?

Vad menas egentligen med länkar av hög kvalitet? En länks kvalitet avgörs bland annat av auktoriteten hos den webbplats som länken kommer från. Har denna webbplats ett högt anseende hos Google samt hos sajtens besökare och målgrupp? Detta är en viktigt faktor att titta på innan man väljer att köpa länkar. En sajt som publicerar högkvalitativt innehåll som attraherar länkar från andra högkvalitativa sajter har generellt sett en hög auktoritet.

Ett annat begrepp som ofta kommer på tal när man talar om länkauktoritet är länkkraft. Länkkraft är ett ord som används för att beskriva det värde som flödar genom länkar. En auktoritär webbplats av hög kvalitet har mycket länkkraft, vilket gör att de sajter som får länkar från denna webbplats drar nytta av den stora länkkraften och potentiellt sett rankar högre i sökresultatet.

Undvik att köpa länkar av låg kvalitet

Motsatsen till detta är lågkvalitativa länkar från sajter som inte är auktoritära och pålitliga. Denna typ av länkar kan till och med försämra dina möjligheter att ranka högt på sökmotorer som Google och Bing. Du bör därför avstå från att köpa länkar av låg kvalitet om ditt syfte är att ranka högt på dina utvalda sökord.

Det finns en rad olika verktyg som kan användas för att bedöma kvaliteten på länkar. Ett av dessa verktyg är SEMrush, ett onlinebaserat verktyg som du kan konfigurera och sedan använda för att bland annat spåra länkar till din sajt och bedöma kvaliteten på dessa. Ofta räcker dock sunt förnuft långt – undvik helt enkelt att köpa länkar från oseriösa försäljare och webbplatser!