Saabs konkurs bäddar för nya verksamheter i Trollhättan

Efter att Saab gick i konkurs tappade en hel del talanger sina anställningar. En som snappat upp den här kompetensen är Mathias Lindmark, grundare av startup-företaget Ellwee. Tillsammans med före detta Volvo- och Saab-anställda har han tagit fram ett multifordon med fyra hjul och en elmotor.

Det är sidan BreakIt som skriver om det nya multifordonet, som tagits fram med hjälp av den kompetens som finns i Trollhättan. Fordonet är tänkt att kunna användas i många olika syften. Just nu satsar de på att ta fram en variant av fordonet som ska kunna ersätta golfbilar. Mathias påpekar att det kan låta ”trivialt”, men att en slags effektivisering av bilarna är mycket välkommet hos golfklubbarna.

  • Ju snabbare golfrundorna blir, desto mer pengar tjänar ju golfklubbarna, säger Mathias till BreakIt.

Golf är dock inte det enda användningsområdet för Ellwee. Mathias säger också att den till exempel kan användas av personer som inte orkar gå till affären, men som ännu inte har en självbild som är förenlig med att köra permobil.

Trollhättan får goda betyg av det lokala näringslivet

Att Ellwee startades i Trollhättan behöver inte vara en slump. Trollhättan som kommun arbetar mycket med att främja det lokala näringslivet. När företagare i staden fick betygsätta de kontakter som de hade haft med kommunen, gavs idel bra betyg ut. De myndighetsutövningar som har betygsatts av företagarna är brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, hälso- och miljöskydd, kontroll av livsmedel och serveringstillstånd. I bedömningarna ingår ”allt från information till bemötande, kompetens och effektivitet”.

Kanske är det detta som möjliggör nya startups som Ellwee. Undersökningen som mäter näringslivet åsikter om kommunens myndighetsutövningar kallas för ”Öppna jämförelse Företagsklimat”, och Trollhättan låg tidigare på 83:e plats av 139 undersökta kommuner. Sedan dess har kommunen klättrat en hel del och Trollhättan ligger nu på 14:e plats.

Trollhättans företagande i jämförelse med andra kommuner

Trots de goda betygen som Trollhättans myndigheter får av företagarna, är andelen företagare i staden låg jämfört med andra kommuner. Precis som i övriga landet har andelen företagare ökat långsamt under en lång period, men staden ligger fortfarande en bit under snittet.

År 2016 var andelen företagsamma individer ungefär sju och en halv procent i staden, medan snittet i Sverige var kring tolv och en halv procent, alltså en skillnad på ungefär 5 procentenheter. Den kommun med högst andel företagare var Danderyd utanför Stockholm, vars andel företagsamma individer uppgick till ca 27 procent år 2016.