Volvos styrelse föreslår stor utdelning

Lastbilstillverkaren Volvo AB levererade i det fjärde kvartalet ett rörelseresultat över förväntan. Resultatet blev 3597 miljoner kronor, vilket ska ställas mot det resultat på 3470 miljoner som analytikernas hade förväntat sig i snitt. Nettoorderingången minskade med 14 procent, vilket var under analytikernas förväntan. Däremot blev omsättningen bättre än beräknat. Även det justerade rörelseresultatet på 10 597 miljoner kronor var en bit ovanför analytikernas förväntningar.

Volvos VD Martin Lundstedt sa att 2018 blev ett rekordår för Volvokoncernen. Han tillade att såväl Lastbilar som Financial Services, Volvo Penta och Anläggningsmaskiner uppvisade sina högsta justerade rörelseresultat någonsin.

Över 17 % ökning av befintlig utdelning

Mot bakgrund av det goda året som Volvo nu lägger bakom sig föreslog styrelsen en utdelningshöjning med drygt 17 procent från 4,25 kronor till 5 kronor per aktie. Dessutom föreslår styrelsen en extrautdelning på 5 kronor per aktie. Den totala utdelningen för 2018, vilken kommer att delas ut till aktieägarna i april 2019, blir alltså 10 kronor per aktie. Det motsvarar en direktavkastning på över 7,5 procent baserat på aktiekursen vid rapporteringstillfället.

Sist Volvo hade en utdelning i denna storleksklass var för räkenskapsåret 2006. I början av finanskrisen sänktes utdelningen och för räkenskapsåret 2009 uteblev den helt och hållet. Sedan dess har Volvos utdelning återinförts men har mestadels legat på 3 kronor per aktie. Förra året höjdes den till 4,25 kronor per aktie.