Entreprenörskatten upprör företagare i Västra Götaland

Reaktionerna har varit många och starka kring entreprenörskatten, sedan regeringen i slutet av 2016 beslöt att se över de så kallade 3:12-reglerna. Flera företag i Västra Götaland har reagerat och även lämnat in ett remissyttrande, med förhoppning om att det nya förslaget kring entreprenörskatten helt ska avslås.

Vad innebär den nya entreprenörskatten, de så kallade 3:12-reglerna?

Reglerna kring entreprenörskatten eller 3:12-reglerna som de också kallas, är mycket komplexa. Men de justeringar man planerat att göra leder dessvärre till många försämringar, inte minst för småföretagare.

För företagare spelar reglerna kring entreprenörskatten en stor roll. De styr stora och betydande frågor kring hur man ska kunna ta ut eventuell vinst till en rimlig beskattning, eller möjligheten att nyttja utdelningen i samband med exempelvis försäljning av företaget. Frågor som nu besvarats med allt större osäkerhet.

Exempel på ändringsförslag i entreprenörskatten:

  • Skattesatsen höjs
  • Förenklingsregeln förämras
  • Tuffare krav på företagares egna löner
  • Löneunderlagsregeln försämras

Sedan Göran Perssons regering genomförde reformen av entreprenörskatten år 2005 har bestämmelserna successivt blivit bättre och gett framfång till väl näringsliv som skatteintäkter. Exempelvis genom att utdelningarna har kunnat öka, så har skatteintäkterna på dessa gjort detsamma. Även lönerna inom företagande har ökat, och det är rimligt att tro att utvecklingen bidragit till fler jobb. En trend som många befarar kommer brytas om de nya reglerna går igenom.

Många nackdelar lyfts fram

Bland de nackdelar som poängteras kring entreprenörskatten lyfts detta fram kring de sämre förutsättningarna som företagandet riskerar att möta:

  • Nyföretagande hämmas genom nya begränsningar
  • Det blir färre investeringar
  • Det blir en lägre sysselsättningsgrad
  • Regler kring aktieutdelning försämras
  • Risken ökar att företagen flyttar utomlands
  • Risk att svartjobben ökar
  • Drivkraften att anställa motverkas

Istället för det nya regelverket kring entreprenörskatten så föreslås ett motförslag att istället främja entreprenörskap, företagande och investeringar. För att  på så sätt skapa nya jobb och tillväxt. I Västra Götaland har remissyttrande lämnats in i hopp om att man ska avslå det nuvarande förslaget kring entreprenörskatten. Man befarar att de nya reglerna skulle innebära ökad osäkerhet i flera bolag i Västra Götaland.

Hur kan man förbereda sig på förändringarna?

Runt omkring i hela Västra Götaland pågår tankar och djupa debatter kring den nya entreprenörskatten. Att träffas över ett öppet seminarium eller en företagsfrukost kan vara en lösning för att förbereda sig. Dessa bör även bjuda in någon juridisk kunnig person som kan förklara det nya förslaget och vilka regler som då gäller.